Cornete Nazale

Tratamentul cornetelor nazale

Cornete nazale

Reducția cornetelor nazale prin radiofrecvență (RFTR) este o procedură medicală utilizată pentru ameliorarea simptomelor asociate cu obstrucția nazală cauzată  de cornetele nazale mărite. Acestea sunt structuri osoase acoperite cu țesut moale situate în interiorul căilor nazale. Ele contribuie la umidificarea, filtrarea și încălzirea aerului pe care îl respirăm.

Cu toate acestea, atunci când țesutul moale devine inflamat, cornetele pot obstrucționa fluxul de aer nazal, ducând la congestie nazală cronică, dificultăți în respirația prin nas, sforăit sau tulburări ale somnului.

Radiocauterizarea cornetelor nazale este o tehnică minim invazivă care are ca scop reducerea dimensiunii cornetelor și îmbunătățirea fluxului de aer nazal. De obicei, este efectuată de un specialist în ureche, nas și gât (ORL) sau de un chirurg de rinoplastie și poate fi realizată într-un cabinet medical sub anestezie locală.

Este important să consultați un chirurg specializat în cornete nazale, calificat și experimentat pentru a determina cea mai bună cale de tratament pentru nevoile dumneavoastră individuale.

Ce presupune procedura?

În timpul procedurii, un dispozitiv specializat livrează energie de radiofrecvență controlată în zonele țintă ale turbinatelor. Energiea de radiofrecvență încălzește țesutul, cauzând o leziune termică controlată și o reducere ulterioară a țesutului. Acest proces ajută la micșorarea corntelor și la reducerea dimensiunii lor generale.

Procedura Radioreducție oferă mai multe avantaje în comparație cu tehnicile chirurgicale tradiționale, precum rezecția sau turbinectomia parțială. Este o procedură relativ rapidă, care durează de obicei între 15 și 30 de minute pe fiecare parte. Deoarece este efectuată sub anestezie locală, anestezia generală nu este necesară, ceea ce reduce riscurile și costurile asociate.

În plus, Radiocauterizarea cornetelor implică în general sângerări și disconfort minime, iar perioada de recuperare este în mod obișnuit mai scurtă.

Informații postoperatorii

După procedura RFTR, pacienții pot experimenta o oarecare congestie nazală temporară, dureri ușoare sau senzația de umplere nazală timp de câteva zile. Irigarea nazală cu soluții saline și utilizarea de spray-uri nazale cu steroizi sunt adesea recomandate pentru a ajuta la reducerea acestor simptome. Majoritatea persoanelor își pot relua activitățile normale în câteva zile.

Este important să rețineți că RFTR nu este potrivit pentru toată lumea. Procedura este de obicei recomandată persoanelor care nu au răspuns bine la tratamente conservatoare, cum ar fi spray-uri nazale, decongestionante sau medicamente pentru alergii. În general, reducerea cornetelor cu radiofrecvență este o procedură sigură și eficientă pentru abordarea obstrucției nazale cauzate de cornetele mărite. Cu toate acestea, ca și în cazul oricărei proceduri medicale, există riscuri potențiale și complicații, deși sunt rare. Este esențial să vă consultați cu un profesionist calificat din domeniul sănătății pentru a discuta beneficiile, riscurile și alternativele înainte de a fi supus RFTR sau orice altă intervenție medicală.